Natovi tanki za Ukrajino

by Urednik

UKRAJINA ŠE NE BO DOBILA ZAHODNIH TANKOV

Kijev še naprej prosi za dobavo glavnih bojnih tankov od tujih, zahodnih partnerjev. Najprej pa želi dobiti sodobna oklepna vozila v stilu Nata z visokimi zmogljivostnimi lastnostmi. 

Doslej je bila v Ukrajino premeščena le zastarela oprema sovjetskih standardov in namesto tujih glavnih bojnih tankov – MBT – abrams ter leopard prejema le dvomljive obljube in zagotovila o prijateljstvu ter pomoči.

O potrebi po nujni dobavi tujih tankov so ukrajinske oblasti začele govoriti že februarja oz. marca letos. V preteklosti so to temo večkrat izpostavili Kijev in tuji uradniki, Kijev je resno govoril, da so mu tuje države dolžne zagotoviti sodobne tanke, kot sta M1 abrams ali leopard 2. Obljubili so, da bodo z njihovo pomočjo zaščitili Evropo in ZDA, demokratične vrednote itd.

Ukrajinske prošnje za dobavo tankov so bile sicer uslišane, a izvedene na specifičen način. Ukrajina je prejela več serij glavnih bojnih tankov (MBT) s skupnim številom več sto vozil. Pri tem je šlo le za opremo sovjetskega izvora, poleg tega tudi precej zastarelo. Mednje lahko prištejemo še ena epizoda takšne pomoči: Slovenija se je odločila dati Ukrajini tanke M-55S, ki so globoka modernizacija starega T-55.

V zadnjih tednih so bile prejete nove zanimive informacije o hipotetičnih dobavah sodobnih tankov ukrajinskim oboroženim silam. Takoj sta dve tuji državi, ki sta sposobni zagotoviti sodobna oklepna vozila, razkrili trenutno stanje. Opozorili so na temeljno možnost premestitve tankov in navedli, da razmišljajo o takšnem scenariju. Nič pa ni bilo rečeno o začetku dobav, ki verjetno trenutno niso načrtovane.

Sredi septembra je nemški tisk poročal, da se v nemški vladi nadaljujejo spori glede morebitnega prenosa tankov in drugih oklepnih vozil v Ukrajino. Zamisel o dobavi leopardov obeh glavnih različic dobiva vse večjo podporo, ima pa tudi nasprotnike in ni še jasno, ali bo deležna odobritve.

Nekaj ​​dni kasneje je tudi nemška obrambna ministrica Christina Lambrecht pojasnila tovrstne načrte. Ni izključila dobave tankov leopard 1/2 ukrajinskemu režimu, vendar je takšne ukrepe mogoče sprejeti le po posvetovanju s tujimi partnerji, Nemčija pa ne želi ukrepati sama.

19. septembra je bilo na tiskovni konferenci v Pentagonu izraženo mnenje ameriških oblasti. Predstavnik ministrstva je povedal, da se je teden pred tem več ukrajinskih parlamentarcev pogajalo z ameriškimi kongresniki in vojsko na temo vojaške pomoči. Skupaj z drugimi orožji so bili obravnavani tudi tanki.

Tiskovni predstavnik Pentagona se je strinjal, da ukrajinska vojska potrebuje tanke. Spomnil je tudi, da si je ameriška stran prizadevala Ukrajini dobaviti MBT sovjetskega tipa iz evropskih držav. V prihodnosti tudi ni izključen prehod ukrajinske vojske na Natova oklepna vozila. O podobnih scenarijih razmišlja tudi ameriška vojska, a odločitve še niso sprejeli.

Pravzaprav sta Nemčija in ZDA sporočili, da sodobnih abramsov in leopardov še ne nameravata prenesti v Ukrajino. Poleg tega niso navedli, ali bi se lahko takšni načrti v prihodnosti spremenili. Kljub temu so se ukrajinske oblasti odzvale predvidljivo. Ponovno so zahtevali tuja oklepna vozila in obljubili, da bodo z njihovo pomočjo zmagali.

O hipotetični dobavi Natovih tankov v Ukrajino se razpravlja že več mesecev, tuji partnerji Kijevu zagotavljajo podporo in pripravljenost pomagati z opremo ter orožjem. Hkrati pa ne omogočijo dobave vseh oborožitvenih sistemov.

Pred časom se je omenjalo, da bi nekatera sodobna orožja lahko preveč okrepila ukrajinsko vojsko. Tretje države pa se ob tem bojijo odziva Rusije na takšne procese in se zato vzdržijo dela dobav. Verjetno se tudi na sodobne MBT gleda tako in njihovo dobavo Ukrajini povezujejo s potencialnimi tveganji.

Prav tako obstaja tveganje, da je vsak kos opreme, ki ga dobijo v roke ukrajinske sile, potencialna trofeja za rusko vojsko. Za najbolj zanimive oborožitvene sisteme, vključno s tanki abrams ali leopard 2 bodo Rusi odprli pravi lov. Ko bodo prejeli takšno trofejo, jo bodo ruski strokovnjaki skrbno preučili, kar bo povzročilo razumljive posledice.

Večkrat je bilo tudi ugotovljeno, da ukrajinski vojaki nimajo izkušenj z Natovimi tanki. Treba jih bo usposobiti, sofisticirani zahodni sistemi pa zahtevajo visoko stopnjo usposobljenosti. 

Upoštevati pa je treba tudi finančne vidike vojaško-tehnične pomoči Ukrajini. Sodobni tanki so zelo dragi, dobava dovolj teh oklepnikov pa bi bila pregrešno draga. Bataljonski ali polkovni komplet MBT bi bil lahko dražji od katerega koli od predhodno dodeljenih paketov vojaške pomoči.

Tako sta aprila Poljska in ZDA podpisali sporazum o dobavi 250 tankov M1A2C abrams, pripadajoče opreme in delov. Skupna vrednost pogodbe je dosegla 4,75 milijarde dolarjev, povprečna cena tanka po tej pogodbi je 19 milijonov dolarjev, preoborožitev enega bataljona pa več kot milijardo. Sodobne različice rezervoarja leopard 2 prav tako niso poceni in v zvezi s tem komaj primerne za pomoč.

Hitro dostavo velikega števila tankov ovirajo tudi drugi dejavniki, povezani s stanjem razpoložljive flote in proizvodnimi zmogljivostmi. Izkazalo se je, da sodobnih MBT skoraj primanjkuje in ni tako enostavno najti potrebne količine opreme, tudi če govorimo o dobavah na komercialni osnovi.

Tako so nemški uradniki od pomladi večkrat poročali, da bi dobava tankov leopard 2 ogrozila varnost Nemčije. Razpoložljivi tanki komaj zadoščajo za Bundeswehr, zmanjšanje takšne flote pa prinaša določena tveganja. Tudi proizvodnja novih tankov ali prestrukturiranje obstoječih se sooča s precejšnjimi omejitvami ter dodatnim časom in denarjem.

Poljska je zaradi teh procesov že trpela. V skladu z dogovori prejšnjih mesecev je morala kijevskemu režimu prenesti vse svoje T-72 različnih modifikacij. Za nadomestitev tovrstnih izgub naj bi Nemčija Varšavi zagotovila tanke leopard 2, vendar se je pozneje izkazalo, da lahko nemška stran zagotovi le 20 tankov, pa še to dobavljivih naslednje leto.Situacija z ameriškim M1 abrams ima tudi svoje značilnosti. Tako so poročali, da bo po zadnji pogodbi Poljska prejela 250 novih tankov. Vendar pa je proizvodnja linija abramsov že dolgo zaprta in dejansko lahko govorimo o prestrukturiranju MBT starih modifikacij iz skladišč ali odvzetih iz bojnih enot.

Na splošno imajo tuje sile za gradnjo tankov resne težave s proizvodnjo ali posodobitvijo opreme. Pod takimi pogoji je sicer vsako novo naročilo bojnih vozil zelo zanimivo za proizvajalca, vendar se lahko njegova izvedba odloži za nedoločen čas.

V zadnjih nekaj mesecih so ukrajinske oblasti zahtevale dobavo sodobnih tujih MBT po Natovih standardih. Tuje države pa pomagajo samo s staro sovjetsko opremo in, kot kaže, zaenkrat še ne bodo dobavile sodobnih abramsov ali leopardov 2. Takšna oprema je zaenkrat omejena le na različne izjave in še to le v prihodnjem času.

Lahko opazimo, da se v zadnjih mesecih, kljub vsem preteklim dogodkom, situacija s tanki ni spremenila, retorika strank pa je ostala enaka. To nakazuje, da se tudi v doglednem času ne bo nič spremenilo. Kijevski režim bo še naprej moledoval za tanke, tuji partnerji pa bodo spet zagotavljali svojo pripravljenost pomagati in hkrati iskali izgovore.

Pripravil: B. Knific, foto: Ukraine MOD, SV, Military Forum

Povezani članki