Oklepnik boxer na gosenicah

by Urednik

V NEMČIJI RAZVIJAJO NOVO GOSENIČNO OKLEPNO VOZILO

Nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ki je del KNDS, se je odločilo vstopiti v svet bojnih vozil pehote z inovativnim konceptom, zasnovanim z modularnostjo.

Tako lahko oklepnika, ki so ga poimenovali gosenični boxer, v celoti izkoristi že obstoječe module (pa tudi novega), predstavljene  na obrambnem sejmu Eurosatory 2022. Podvozje ima šest nosilnih koles, motor je nameščen spredaj levo, voznik pa sedi desno. Pogon zagotavlja turbodizelski motor MTU 881 CR (common rail) z močjo do 880 kW (1.180 KM), kar glede na največjo maso oklepnika 45 ton pomeni razmerje med močjo in maso nad 26 KM/t. Motor je povezan s popolnoma digitalnim krmiljenim menjalnikom Renk HSWL 256 s šestimi prestavami naprej in šestimi vzvratnimi ter je izpeljanka goseničnega menjalnika oklepnika puma IF. Strokovnjaki Krauss-Maffei Wegmanna so na predstavitvi poudarili, da je podvozje pripravljeno tudi za sprejem hibridnega pogonskega sistema.

Bodoči kupci – uporabniki bodo imeli možnost izbrati jeklene ali gumijaste gosenice. V oklepniku je poleg voznika prostor tudi za poveljnika, kar je seveda odvisno od izbire nameščenega modula za določeno misijo. Z vidika zmogljivosti lahko boxer goseničar doseže cestno hitrost 70 km/h, se povzpne po 60-odstotnem naklonu, se giblje po 30-odstotnem naklonu, preči 2,5 metra širok jarek in se povzpne po 0,8-metrski stopnici. Višina vozila od tal je 0,45 metra in lahko preči 1,8 metra globoko vodno oviro. Šasija ima maso okoli 28 ton, kar pušča 17 ton nosilnosti, to pa omogoča prenašanje modulov, težjih od tistih, ki so bili zasnovani za kolesni boxer. Očitno so vsi mehanski in električni vmesniki enaki kot pri kolesnem boxerju.

Na Eurosatoryju 2022 je bil gosenični boxer predstavljen s popolnoma novim modulom, opremljenim z inovativno kupolo brez posadke, oboroženo s topom 120 mm L/44. Modul ima spredaj mesti poveljnika in strelca, šest člankov vkrcno – izkrcnega dela posadke oklepnika pa sedi po trije na vsaki strani obrnjeni navznoter v zadnjem delu. To je možno, ker top ni ugreznjen v vozilo, kar običajno pri oklepnikih s topovi velikih kalibrov, da omogočijo prikladnejši notranjo višino. V vseh kupolah se top vrti okoli ene osi: v novi kupoli KMW pa se top vrti v dveh točkah, kar omogoča poleg vrtenja okoli navpične osi tudi spreminjanje višine po azimutu do 20°, vendar je predstavnik proizvajalca na Eurosatoryju izjavil, da bi lahko v prihodnosti dosegli višino blizu 30°.

V parkirnem položaju sta dva opornika, ki nosita vrtljive elemente, dvignjena, pri čemer je dvig diferenciala tisto, kar omogoča dvig topa brez ugrezanja v trup. Ker se cev topa vrti okoli sredine svoje dolžine, je lahko vztrajnostni zagon relativno nizek, kar pomaga pri stabilizaciji. Kupola je brez posadke in je opremljena z avtomatskim polnilnikom; različica, ki je bila prikazana na Eurosatoryju, ima dve vrsti izstrelkov –  za skupno 15 granat, trenutna konfiguracija pa ima širino 2.500 mm.

KMW je zasnoval rešitev za ponovno polnjenje polnilnika s strelivom od znotraj, vendar to še ni bilo implementirano na prototipu, ki je bil prikazan v Parizu. Ognjeno moč dopolnjujeta dve protitankovski raketi, ki sta nameščeni na obeh bokih kupole. Ti se v celoti ugrezneta v strukturo kupole, ko se loputi nad raketama odpreta, da se raketa zavihti v položaj za streljanje. Vgrajena je tudi daljinsko vodena orožna postaja – RCWS: KMW je uveljavil rešitev po kateri se izkorišča poveljnikov periskop kot sistem za opazovanje, pri čemer ima RCWS tudi vlogo boja proti brezpilotnikom in prihajajočim izstrelkom. V ta namen je kupola opremljena s pasivnim senzorjem, ki sproži radarje sistema aktivne zaščite trophy, nameščenem na kupoli, ki so sposobni ne le slediti prihajajočim izstrelkom ali raketam in jih uničiti z neposrednim ognjem, temveč tudi brezpilotnim letalom. Modul kupole 120 mm ima težo okoli 14 ton, kupola sama pri tem predstavlja približno 8-9 ton.

Z novim goseničnim oklepnikom vstopa KMW-jev boxer vstopa na trg bojnih vozil pehote, kar prinaša veliko prilagodljivost v smislu modularnosti, saj je platforma po svoji naravi naravnana na družino vozil. Takšna rešitev bi lahko bila v prihodnje zanimiva za tiste uporabnike goseničnega boxerja, ki morajo zamenjati svoj ostareli vozni park goseničarjev, pa tudi za nove kupce, ki želijo  rešiti logistične probleme z modularno zasnovo oklepnika – enotno platformo, ki omogoča različne module za različne misije.

Pripravil: B. Knific, foto: KMW

Povezani članki