Srbski tisk: Rusi so uničili slovaške S-300 v Ukrajini

by Urednik

NADALJEVANJE MEDIJSKE VOJSKE MED RUSIJO IN ZAHODOM

V zadnjih dneh je veliko govora o slovaški pošiljki zračnoobrambnega sistema S-300 Ukrajini, agencije in spletne strani pa so objavile posnetke natovorjenega slovaškega sistema na poti proti Ukrajini. Potem pa so se hkrati pojavile novice o ruskem uničenju tega sistema in pa o zanikanju uničenja.

Srbski tisk (v tej vojni precej prorusko usmerjen) tako objavlja gradivo o vojaških operacijah v Ukrajini. Ena od obravnavanih tem so dobave orožja in oborožitvenih sistemov  iz držav Nata Ukrajini. Posebej se dotakne tema “napovedane dostave celemu svetu” sistema zračne obrambe S-300 iz Slovaške.

Srbski kolumnist Branko Vlahović iz srbskih Novosti tako navaja, da je Rusija “čakala” na prihod divizije S-300 iz Slovaške, nato pa je izvedla raketni napad. V tem napadu naj bi bila divizija S-300, ki je prispela iz Slovaške, uničena z raketo kalibr blizu velikega ukrajinskega mesta Dnepropetrovsk.

Po besedah ​​srbskega novinarja se je to zgodilo po tem, ko se je slovaški premier Eduard Heger “pohvalil, da so Kijevu predali protiletalski raketni sistem”. Po njegovih besedah ​​je šlo za “veliko okrepitev za zračno obrambo Ukrajine”. Heger je še sporočil, da je “dostava potekala v okviru tajne operacije približno 2 dni.”

Izjave slovaškega osebja o “tajni operaciji” z natovarjanjem kompleksa so sprožile vprašanja tako na samem Slovaškem kot tudi izven njenih meja. Ob tem nekateri ugotavljajo, da zdaj premier Slovaške “noče priznati”, da je bil dobavljeni sistem zračne obrambe S-300 uničen.

Srbsko tiskovno gradivo pravi, da Hegerju očitno ni do odkrivanja in spoznanja preprostega dejstva: Rusi so preprosto čakali, da so se dobave (S-300) uresničile, vzpostavili natančne koordinate in izstrelili visoko natančne rakete kalibr na cilj – slovaški sistem S-300.

Kljub proruskim navedbam o uničenju S-300 pa se zaenkrat na spletu niso pojavili slikovni dokazi o tej “izgubi” ukrajinskih oboroženih sil, ki se je znašla v središču propagadne vojne med Zahodom in Rusijo.

Srbski avtor opozarja na odločitev nemškega koncerna Rheinmetall , da v nekaj dneh v Ukrajino pošlje 50 tankov leopard 1. Za usposabljanje delovanja tega tanka, razvitega v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, bo treba usposobiti ukrajinsko vojsko.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki