Prvo posredovanje hrvaških lovcev MiG-21 v zvezi NATO

by Urednik

POVELJSTVO ZVEZE NATO OD HRVAŠKE ZAHTEVALO “PRESTREZANJE” POTNIŠKEGA LETALA A321

V sredo 1. julija 2015 je zveza NATO prvič zaprosila Hrvaško oz. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračno obrano (HRZ i PZO) da posreduje pri prestrezanju civilnega letala A321 s svojimi bojnimi letali MiG-21, potem ko niti v Avstriji niti v Sloveniji kontrolorji niso mogli vzpostaviti radijske zveze s potniškim letalom.

Hrvaški spletni portal Defender je včeraj celo navedel, da od prizemljitve bojne eskadrilje madžarskih lovcev JAS-39 gripen, po nesreči dveh letal v slabem mesecu dni, od 11. junija 2015 Hrvaška skrbi za nadzor zračnega prostora Slovenije, Madžarske in Hrvaške v okviru zveze NATO.

Hrvaška se je po prevzemu prvih posodobljenih lovcev MiG-21 (dodatnih 5 so jih kupili v Ukrajini, preostalih 7 aktivnih so jim posodobili v Ukrajini – zadnje letalo naj bi postalo aktivno ravno ta teden) sredi leta 2014 že ponudila zvezi Nato, da varuje tudi zračni prostor Slovenije. Nadzor tega v zadnjih letih s svojimi bojnimi letali opravljata vojni letalstvi Italije in Madžarske. Hrvaški spletni portal Defender je nekoliko zmotno sklepal, da Hrvaška ob tem po potrebi nadzoruje tudi slovenski zračni prostor pred vsiljivci.

Po navedbi predstavnika službe za stike z javnostmi Slovenske vojske Simona Koreza nadzor zračnega prostora nad Slovenijo opravljajo Madžari in Italijani. Simon Korez nam je prav tako povedal, da je MORH zanikal, da hrvaški dežurni par opravlja air p9olicing nad Slovenijo. Kdo – ali Madžari ali Italijani – v morebitnem primeru kršenja slovenskega zračnega prostora reagira s parom lovcev pa določa ustrezno poveljstvo Nata v Španiji.

Potem ko je britansko potniško letalo Airbus A321 letalske družbe Monarch Airlines vzletelo v 1. julija 2015 iz letališča v Frankfurtu proti jugovzhodni Evropi, kontrolorji poletov v Avstriji in Sloveniji niso mogli vzpostaviti radijske povezave z letalom. Zaradi mogoče ugrabitve potniškega letala so se v poveljstvu zveze Nato odločili za posredovanje in za to zaprosili Hrvaško vojno letalstvo. Iz letalske baze Pleso pri Zagrebu sta vzletela dva hrvaška lovca MiG-21, ki sta okoli 17.00 ure prestregla britansko letalo A321 ob slovensko-hrvaški meji in ga pospremila vse do meje z Bosno in Hercegovino.

Posredovanje hrvaških lovcev MiG-21 je prvo odkar je Hrvaška polnopravna članica zveze NATO (april 2009).Poveljstvo zveze NATO je tudi prvič zahtevalo posredovanje hrvaških bojnih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Forum.hr

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

SORODNE NOVICE:

Nova nesreča madžarskega lovca JAS-39 gripen

Na vzhodu Madžarske je prišlo do nesreče lovskega letala Saab JAS-39C gripen, ki je zaradi tehnične okvare (nepravilno delovanje nosnega podvozja) skušal zasilno pristati v letalskem oporišču Kecskemet.

Na Češkem nesreča madžarskega lovca JAS-39 gripen

Večnamenski lovec Saab JAS-39 gripen Madžarskih letalskih sil je doživel nesrečo med pristajanjem v bližini mesta Caslaw na Češkem. Oba madžarska pilota sta se uspela katapultirati iz letala.

Hrvaška iz Ukrajine dobila še 5 posodobljenih lovcev MiG-21

Hrvaške letalske sile (HRZ i PZO) so v začetku maja 2014 prejele pet posodobljenih enosedežnih lovcev MiG-21 bis D z oznakami 131-135, ki so jih kupili od Ukrajine.

Na Hrvaško je iz Ukrajine prišel še zadnji posodobljeni lovec MiG-21

Na Hrvaško je prispel še zadnji izmed sedmih lovcev MiG-21, ki so jih poslali na remont v Ukrajino. Testni pilot Ivan Selak pa se je znašel v težavah z lovcem MiG-21, ki mu je nagajal “nov” romunski motor.

Povezani članki