Revija Obramba, avgust 2015

by adminOBR

[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
– Smo ali nismo?
4 HOMO MIGRANS
– Kompleksen, ne zgolj evropski, temveč globalni izziv
12 SKRATKA
– Tehnične in tehnološke novosti, vojaške zanimivosti

OSREDNJE TEME
14 NESTABILNA GRČIJA – TEŽAVA ZA VSO EVROPO
– Aktualni komentar

22 BILE SKOZI OBJEKTIV
– Fotoutrinek iz 1. brigade Slovenske vojske
24BILE NA OSREDNJEM VADIŠČU SV POSTOJNA Z NOVO NOTRANJO PREOBLEKO
– Partnerji zmoremo vse!

SPECIALIST
27 POPOLNJENA ESKADRILJA LOVCEV MIG-21
– Hrvaško vojno letalstvo
30 PARTNER 2015
– Tradicionalna orožarska razstava v Beogradu
33 PROJEKT SMX OCEAN
– Konvencionalna podmornica prihodnosti

38 SLOVENSKI PROSTOR – PRAVNI IN PRAKTIČNI VIDIK
– Oblikovanje modela za določanje optimalne uporabe brezpilotnih letalnikov
41 60-LETNIK SE ŠE VEDNO BOJUJE VSEPOVSOD
– Tank T-54/55
43 OFENZIVA LVOV – SANDOMIERZ ALI DOKONČNI NEMŠKI ZLOM V SOVJETSKI ZVEZI
49 OB 450-LETNICI NJUNIH ŠOLSKIH DNI
– Stotnik Valvasor in sošolec general Gallenfels in njuni učitelji vojaških ved
52 PEKEL PACIFIK
– Največje bitje 2. svetovne vojne

KALIBER
60 KDO IN KAKŠNE PUŠKE KUPUJEJO
– Trg vojaškega strelnega orožja
63COLT M 1911 A1 GOVERNMENT IN NJEGOVI SORODNIKI
– Naj… vojaška pištola

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

HOMO MIGRANS – KOMPLEKSEN, NE ZGOLJ EVROPSKI, TEMVEČ GLOBALNI IZZIV

»Homo migrans obstaja, odkar obstaja homo sapiens” (Klaus J. Bade, Europa in Bewegung, Migration vom späten 18. Jahrhundert bis zur Gegenwart, 2005). Ljudje se selijo od svojega obstoja, tako da migracije (prostorski premiki oziroma gibanja selivcev iz odselitvenega v priselitveno območje) niso nobena posebnost današnjih dni. V Evropi segajo zametki množičnejših ilegalnih (nezakonitih) migracij v dvajseta leta prejšnjega stoletja, ponoven porast ilegalnih migracij v Evropo pa je zaznan od devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ilegalne migracije seveda še zdaleč niso preprost, enoplasten in samo evropski, temveč tudi globalni izziv.

NESTABILNA GRČIJA – TEŽAVA ZA VSO EVROPO

Že nekaj časa, sploh pa letos, skoraj ni dneva brez članka o stanju v Grčiji. V tej že kar neskončni zgodbi včasih v tujih sredstvih obveščanja nastopi celo Slovenija, kot na primer v članku, objavljenem v časopisu The New York Times 30. julija letos. Pisalo je, da naj bi prav slovenski finančni minister, sicer zasebno – kot piše avtor članka Neil Irvin –, prvi predlagal začasni izstop Grčije iz evroobmočja kot »načrt B«, kar je pozneje zagovarjal njegov nemški kolega. Seveda v pisanju o Grčiji in njeni težki gospodarski krizi ter velikih dolgovih prevladujejo finančne teme in vprašanja, ali lahko sploh odplača dolgove, ali ni nemški pritisk nanjo prehud. Veliko je tudi skrajnolevičarske demagogije, ki včasih celo preglasi upravičene pomisleke glede varčevanja, in neoliberalne gospodarske politike nasploh. Ne morete kar tako razpisati referenduma in reči, da nikomur nič ne dolgujete, kar je boleče spoznala tudi grška vlada pod vodstvom levičarske stranke Siriza.

NOTRANJOST OBJEKTA BILE NA OSREDNJEM VADIŠČU SV POSTOJNA Z NOVO PREOBLEKO

V preteklem tednu je Slovenska vojska (SV) v sodelovanju in ob finančni podpori ameriške vojske zaključila projekt delne obnove objekta Bile na Osrednjem vadišču SV Postojna (OSVAD Postojna). S tem je kulturno-zgodovinsko zaščiteni objekt zavarovan pred nadaljnjim propadanjem, uporabnost objekta in njegova namembnost za izvajanje skupnih vadbenih dejavnosti sta se neprimerljivo izboljšali, okrepilo se je sodelovanje na področju usposabljanja slovenskih in ameriških inženirskih enot ter civilno-vojaško sodelovanje preko investicij v lokalno in slovensko gospodarstvo.

PARTNER 2015 – tradicionalna orožarska razstava v Beogradu
Od 23. do 26. junija je bila v Beogradu mednarodna razstava vojaške opreme PARTNER 2015. Letošnja razstava je bila sedma po vrsti, organiziral jo je „Beogradski sajam“ v sodelovanju z državnim podjetjem Yugoimport SDPR in pod pokroviteljstvom srbskega ministrstva za obrambo. Na razstavi je svoje izdelke predstavilo 92 srbskih in 24 tujih proizvajalcev iz skupno 18 držav. Razstava je bila prvenstveno namenjena potencialnim kupcem in strokovni javnosti, le zadnji dan so si jo lahko ogledali tudi drugi.

[/col] [col width=”six”]

PROJEKT SMX OCEAN

21. stoletje je tudi na področju podmorniškega oblikovanja prineslo prekinitev tradicionalnih oblik in vlog podmornic. Če je bil še do nedavna razvoj ločen med strateškimi podmornicami z balističnimi ali manevrirnimi raketami in taktičnimi podmornicami (hunter-killer), je danes trend precej drugačen. Prve si lahko privoščijo le še največje pomorske sile (ZDA, Ruska federacija, VB, Francija, Kitajska), taktične podmornice pa so dobile nove naloge. Lahko bi celo dejali, da sta se nekdaj popolnoma različna razreda začela zbliževati. Poleg tega je razvoj novih pogonskih sistemov, med drugim gorivnih celic, omogočil večjo avtonomijo pod vodo. Najprej manjše, nato tudi večje pomorske sile sedaj pospešeno iščejo enotni dizajn večnamenske podmornice. V ZDA so 2004 splovili prvo podmornico razreda virginia, 2010 so jim v VB sledili z razredom astute.

SLOVENSKI PROSTOR – PRAVNI IN PRAKTIČNI VIDIK

Za uspešno vključitev na trg dela po zaključenem študiju so potrebne kompetence, znanja, veščine in praktične izkušnje. S tem namenom Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije izvaja program Po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga financirata Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport ter Evropska unija (Evropski socialni sklad, Operativni program razvoja človeških virov). Namenjen je vzpostavljanju stikov med univerzami, študenti in gospodarstvom.
Na Fakulteti za družbene vede (Katedra za obramboslovje) je skupina študentk in študentov različnih fakultet izvedla projekt z naslovom Oblikovanje modela za določanje optimalne uporabe brezpilotnih letalnikov v slovenskem prostoru: pravni in praktični vidik.


Po katastrofi ali zlomu nemških enot v osrednji Sovjetski zvezi – predvsem v predvidevanje o sovjetski ofenzivi na jugu. Hitlerju ni bilo mar, da je bila v tem pričakovanju uničena najmočnejša bojna skupina Center in da so najmočnejše Waffen SS tankovske enote velikosti štirih korpusov povsem nekoristno spremljale, kako sta poveljnika 1. beloruske fronte Rokosovski in delno 3. baltiške fronte Bagramjan v 14 dneh v celoti razbila nemško armado 800.000 vojakov skupaj z »utrjenimi mesti«: Vitebskom, Boguševskom, Oršo, Mogilevim in Babrujskom.

PEKEL PACIFIKA

Agresivna politika japonskih militantnežev na Daljnem vzhodu je dobila močno podporo z izbruhom vojne v Evropi. Za osvajanje Pacifika in pregon Američanov in Angležev je Japonska zbrala in pripravila štiri močne armade in močne pomorske ter letalske sile, ki so omogočale veliko premičnost in silovitost udarov. Da bi presenetila nasprotnike in jim otežila bojevanje, se je Japonska odločila za več udarov na več krajih hkrati. Japonska je okupirala Mandžurijo in severovzhodne province na Kitajskem ter vse pomembnejše luke na južnih obalah Kitajske ter zatem 20. oktobra 1940 pristopila k Trojnemu paktu.

KDO IN KAKŠNE PUŠKE KUPUJEJO

Medtem ko najinovativnejši proizvajalci za izdelavo cevi strelnega orožja razmišljajo o hipersofisticiranem materialu prihodnosti – ceveh iz ogljikovih vlaken, ki bodo cenovno skorajda presegle ceno v teži zlata –, so časi – če jih gledamo skozi oči vojaških proračunov – vseeno prijetnejši. Kar nekaj novih poslov za izdelovalce osebnega orožja je ali tik pred podpisom pogodb ali tik pred naročili. Glavni tovrstni posel se tiče Indije, kjer sta odprta dva razpisa. Pri enem gre za karabinko, s katero bodo zamenjali stare 9 mm brzostrelke, drugi pa se tiče jurišne puške, ki naj bi zamenjala domačo indijsko puško insas v 359 pehotnih enotah in 100 enotah specialnih sil ter protivstajniških (protiuporniških) bataljonih, v katerih mrzlično pričakujejo novi orožji.

[/col] [/row]
[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2015-revija-obramba/revija-obramba-september-2015/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki