Rusi na vojaških vajah tudi z arhaičnimi dvokrilci An-2

by Urednik

NOVA UPORABA SOVJETSKIH DVOKRILCEV AN-2

Ruska vojska naj bi testirala nove načine premagovanja “sovražnikovih” sistemov zračne obrambe s starimi sovjetskimi dvokrilci An-2 colt, ki naj bi jih uporabljali kot vabo na frontni črti.

Ukrajinski mediji poročajo o skoraj ducatu ruskih letalih An-2, ki so skupaj letela v formacijah med vajami na obmejnih območjih Rusije z Ukrajino.

Podoben pristop je bil uporabljen med konfliktom med Armenijo in Azerbajdžanom zaradi sporne regije Gorski Karabah. Azerbajdžanska vojska je letala An-2 predelala v brezpilotna letala, ki so jih uporabljali kot tarče za prepoznavanje sovražnikovih položajev zračne obrambe. An-2 naj bi omogočal simulacijo preboja helikopterske skupine ali bojnih brezpilotnih letal.

Omeniti velja, da je An-2 arhaično večnamensko – kmetijsko transportno letalo, imenujejo ga tudi koruznik, ki je prvič poletelo leta 1947, ko je Sovjetska zveza obnavljala gospodarstvo in industrijo – tudi letalsko – po drugi svetovni vojni. An-2 je bilo desetletja vsenamensko in izredno uporabno letalo, zelo trdoživo in je omogočalo povezovanje manjših ruskih krajev, mest in vasi, ki so bila brez ustrezne cestne in železniške infrastrukture. Uporabljali so ga v kmetijstvu, za prevoz ljudi, poljščin in živali na prodajne trge, metanje padalcev, na Hrvaškem med domovinsko vojno pa celo za odmetavanje bomb in plinskih jeklenk … An-2 je eden največjih enomotornih dvokrilcev, kar so jih kdaj izdelali. Posebej cenjen je bil zaradi svoje vsestranskosti in izrednih zmogljivosti počasnega letenja, kratkega vzleta in pristajanja.

V Sloveniji so po osamosvojitvi delovala tri letala An-2, dva v Lescah zasebni lasti pilota Silva Orožima in tretji v lasti aerokluba ŠOLT (ki se je žal zrušilo, posadka pa končala nesrečno).

 Pripravil: A. Knific, foto: Airliners

Povezani članki