Srbija se zanima za 20 letal Boeing/Saab T-7 red hawk

by Urednik

BO SRBIJA ZAMENJALA LETALA SUPER GALEB IN ORAO Z AMERIŠKIMI?

Novo Boeing/Saabovo šolsko-bojno reakcijsko letalo T-7 red hawk je tudi postalo ena od možnosti, o kateri razmišlja Srbija kot zamenjavo za letali G-4 super galeb in J-22 orao.

T-7 red hawk bi v Srbskih letalskih silah nadomestilo obstoječa dvoseda enomotorna reakcijska letala za napredno usposabljanje in podporo SOKO G-4 super galeb in dvomotorna reakcijska letala SOKO J-22 orao, ki imata kljub stalnim posodobitvam svoje omejitve ter jih je treba nadomestiti z letali, ki ponujajo nove zmogljivosti, je Nenad Miloradović, vršilec dolžnosti pomočnika ministra za materialna sredstva v srbskem obrambnem ministrstvu razkril v intervjuju za beograjsko TV postajo Pink.

Kot so Komentirali beograjski mediji iz prejšnjih dni,  je Srbija uradno pristopila k ZDA in izrazila zanimanje za nakup 20 letal T-7. Nadomestna pa bi bila nabava ruskih jurišnikov Su-25 (NATO oznaka frogfoot).  Miloradović je v intervjuju dejal, da je T-7 že zmagal  natečaju Letalskih sil ZDA – USAF za novo napredno šolsko reakcijsko letalo in lahko bojno letalo TX in ima odlične lastnosti in zmogljivosti,  ob tem pa navedel, da Srbija išče posebne zmogljivosti, podprte s posebno opremo .

Ne da bi komentiral, kakšen odgovor pričakuje Srbija od Washingtona, je Miloradović pojasnil, da  Srbija o intenzivno prioritete,  T-7 pa ni edini oborožitveni sistem, ki ga Beograd išče ali namerava naročiti od ZDA. “Izvedeti moramo, kakšen bo ameriški odgovor,” je dejal Miloradović in dodal: “Seveda pa obstajajo alternative na vzhodu in na daljnem vzhodu”.

“Letos se izteče desetletni program za razvoj srbske vojske. Trenutno smo na vrhuncu strateškega načrtovanja za naslednje desetletno obdobje,” je dejal Miloradović in dodal, da naj bi bile najpomembnejše odločitve o prednostnih nalogah za opremljanje vojske sprejete do konca leta.

Kar zadeva letalstvo, je pojasnil Miloradović, da Srbija razmišlja o možnostih za letala, katerih cene so dvakrat nižje od večanmenskih bojnih letal četrte generacije in katere zmogljivosti so med obstoječimi zmogljivostmi srbskih šolsko-bojnih in lahkih jurišnih G-4 in J-22  in bojnih letala MiG-29.

“To so začetni koraki pri razvoju novih zmogljivosti, saj nobena taka kapitalna pridobitev ni realiziran čez noč. Letalo T-7 je nadzvočno in ga odlikuje sodobna avionika in kot takšno bi lahko v celoti nadomestilo naše vojno letalstvo in bi v določenih nalogah lahko tudi podpiralo naše prestreznike MiG-29,” je dejal Miloradović in dodal, da je Srbija majhna država, ki je veliko zamudila pv razvoju svoje vojske in mora zdaj v kratkem času zagotoviti več zmogljivosti, pri tem pa upoštevati zelo omejena finančna sredstva.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je 26. julija v Sremski Mitrovici komentiral prihodnje naložbe v vojsko in poudaril, da mora Srbija dodatno okrepiti letalske zmogljivosti za kopenske napade in prestrezni del svojega vojaškega letalstva, nabaviti pa tudi večnamenska letala in pobude v ta namen zagotovo so se že začele.

Srbsko vojno letalstvo in zračna obramba (Ratno Vazduhoplovstvo in Protivvazduhoplovna Odbrana, RV i PVO) ima trenutno mešano letasko floto, sestavljajo jo 20 G-4 (od katerih jih je polovica domnevno v plovnem stanju), 10 jurišnikov J-22 in 10 lovcev MiG -29. Dodatne 4 lovce MiG-29 naj bi še dobili kot donacijo Belorusije, vsa ta letala pa naj bi upokojili in jih nadomestiti z novimi do začetka naslednjega desetletja.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki