UKRAJINA: “Rusi sestrelili vojaško letalo An-26 in izvedli bombni napad”

by Urednik

UKRAJINA: “Rusi sestrelili vojaško letalo An-26 in izvedli bombni napad”

Nad vasjo Davydo-Mykilske v bližina Luganska so v ponedeljek sestrelili transportno vojaško letalo An-26 Ukrajinskih letalskih sil, ob tem so s padali iz letala skočili vsi ukrajinskih vojakov, vsaj štiri pogrešanih pa naj bi zajeli pro-ruski separatisti. V torek, 15. julija 2014, pa je po poročanju ukrajinskih oblasti neznano vojaško letalo bombardiralo ukrajinsko mesto  Snizhne, približno 20 kilometrov od meje z Rusijo. V napadu na stanovanjsko naselje je po poročanju ukrajinskih medijev umrlo 11 ljudi, še 8 pa jih je bilo ranjenih.

Ukrajinske oblasti so za oba incidenta obdolžile Rusijo. Odgovornost za sestrelitev ukrajinskega vojaškega letala An-26 so sicer prevzeli pro-ruski uporniki, vendar ukrajinski minister za obrambo Valerij Heletey sporočil, da je letelo previsoko (na višini okoli 6.400 metrov) za protiletalske raketne sisteme, ki jih imajo separatisti. Ukrajinske oblasti so novinarjem dejale, da je raketa, ki je zadela ukrajinsko vojaško letalo, verjetno priletela iz ruskega ozemlja. Šlo naj bi najverjetneje za izstrelek zemlja-zrak iz protiletalskega sistema pancir ali sledilno raketo zrak-zrak, izstreljeno iz ruskega lovca iz letalske baze Millerovo, v bližini ukrajinske meje, je novinarjem v Kijevu povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andriy Lysenko.

Novinarsko konferenco je Lysenko začel z novico: “Danes ob 7. uri zjutraj je neznano letalo izvedlo bombni napad na Snizhne. Polet se lahko opiše le kot cinično provokacijo.” Ukrajinci so prepričani, da gre v teh primerih za povračilne ukrepe Rusije zaradi žrtev ukrajinskih granat, ki so priletele na rusko ozemlje v preteklih dneh.

Pripravil: A. Knific, foto: BBC

Povezani članki