Grčija naj bi ZDA zaprosila za prodajo 24 letal F-35

by Urednik

GRČIJA ŽELI OKREPITI SVOJO FLOTO LOVCEV ZARADI NAPETOSTI S TURČIJO

V času zapletenih odnosov med Turčijo in Grčijo glede meja izključnih gospodarskih con v bližini obale Cipra se Grčija odloča za nakup 24 lovcev 5. generacije F-35 lightning II. Turčija je nedavno zaprosila za pogovore “na podlagi dveh držav” o lastništvu Cipra, obenem pa dodala, da ne bo dopuščala “diplomatskih iger”.

Grški generalni direktorat za obrambne naložbe in oborožitev je ZDA zaprosil za dovoljenje za nakup približno dva ducata najsodobnejših lovcev F-35, je 16. novembra poročal Greek Reporter.

Po poročanju medijev je vodja direktorata Theodoros Lagios ameriški vladi poslal prošnjo za nakup med 18 in 24 večnamenskih lovskih letal F-35, ne glede na to, ali so novi ali rabljeni. Lagios naj bi Washington tudi pozval, naj pohiti z odzivom dodal, da Atene zahtevajo nujno dobavo naprednih letal.

“Zaradi notranjih fiskalnih dogovorov in drugih veljavnih pravil v okviru proračuna EU in okvira primanjkljaja je ključnega pomena, da so prvi F-35 dobavljeni leta 2021. Mi bomo storili vse, da bomo izvedli ta ambiciozen program,” naj bi še dejal Lagios.

Zahteva za približno dva ducata lovcev F-35, ki so sposobni sodelovati v misijah ua dosego zračne prevlade in napadih na kopenske cilje z razdalje, prihaja v luči zahteve grškega premierja Kyriakosa Mitsotakisa za nakup 18 večnamenskih bojnih letal Dassault rafale iz Francije. Atene pričakujejo, da bo nakup letal rafale in F-35 pomagal “spremeniti razmerje moči s Turčijo”, seveda v prid Grčije.

Grški spori s Turčijo v Sredozemlju

Poročilo o prošnji za nove lovce je posledica stalnih prepirov med Grčijo in Turčijo zaradi morskih meja blizu Cipra. Ankara vztraja, da ima samooklicana turška republika Severni Ciper, in s tem tudi Turčija, pravico raziskovati obalne energetske vire v izključni ekonomski coni. V skladu s svojimi izjavami je Ankara avgusta 2020 v regijo poslala plovilo za raziskovanje nafte in plina, kar je sprožilo napetosti v regiji, ki so povzročile več spopadov z Grško vojsko, ki so bili do zdaj rešeni brez nasilja.

Ker spor ostaja nerešen, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan nedavno pozval k obnovitvi pogovorov o lastništvu Cipra “na podlagi dveh ločenih držav”. Opozoril je pred vpletanjem v “diplomatske igre” in poudaril, da si Ankara prizadeva za čimprejšnje začetek celovitega raziskovanja fosilnih goriv pod morjem.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki