Kronologija vojne za Slovenijo – DESETI DAN (6. julij 1991)

by Urednik

Deseti dan vojne za Slovenijo

sobota 6. julij 1991

V soboto 6. julija 1991  so se v vojni za obrambo Slovenije najzanimivejši dogodki dogajali na Gorenjskem in Primorskem, kjer so se v dogodke ob meji vključili tudi Italijani. Potek dogodkov Vam predstavljamo v spodnjih zapisih iz knjige Vojaška obramba Slovenije 1990-1991.

Iz knjige Vojaška obramba Slovenije 1990/1991 povzemamo odlomke avtorja Blaža Torkarja o dogajanju v Severnoprimorski pokrajini TO in Gorenjski pokrajini in Južnoprimorski pokrajini TO TO Roka Filipčiča 6. julija 1991.

Severnoprimorska pokrajina TO

POMOČ ITALIJANSKIH OBMEJNIH OBLASTI IN ANGAŽIRANOST ITALIJANSKIH OBOROŽENIH SIL

Na jugoslovansko krizo, ki se je odrazila tudi s posegom JLA v Sloveniji, se je zaradi morebitne razširitve oboroženih spopadov odzvala tudi italijanska vojska in italijanske obmejne oblasti. Zelo dobro je bilo sodelovanje z italijansko mejno policijo, katere sedež je bil v Vidmu. Njihov komandant je takoj po zaostritvi razmer ponudil sodelovanje, kar se je odrazilo pri ureditvi posebnega režima z možnostjo slovenskih prevozov prek meje. Po spopadih v Rožni Dolini in Črničah je začelo zmanjkovati krvne plazme in nekatere  medicinske  opreme, naslednji dan pa še kvasa za pekarno in nekaterih drugih izdelkov. Vse te je slovenska stran lahko prepeljala v Slovenijo prek prehoda v Solkanu. Italijani so tudi uredili vse potrebno, da so na Goriškem lahko prehajali stvari čez mejo z jugoslovanskimi zelenimi kartami.

Po izbruhu krize v Sloveniji so se povečale tudi dejavnosti italijanskih vojaških enot v bližini meje. Po poročilih hrvaškega novinarja – dopisnika iz Italije 8. julija 1991 je bilo v neposredni bližini delovanja tako 6. kot 4. PŠTO v bojni pripravljenosti več enot italijanske vojske. Hrvaški dopisnik tudi poroča, da so v beneško pristanišče priplule desantne ladje »San Marco« in »San Giorgio« z bataljonom mornariško-desantne pehote »San Marco« iz Brindisija. Njihov cilj naj bi bil pripravljenost na evakuacijo italijanskega prebivalstva v Jugoslaviji. V pripravljenosti so bile tudi enote vojaškega letalstva ter karabinjerske in policijske enote v Julijski krajini in Venetu.

28. junija 1991 so v neposredno bližino meje s Slovenijo, na območje od Monte Forna do Monte Lovanasa,  napotili 5 bataljonov alpske brigade »Julia« iz Vidma in alpski bataljon za hitro posredovanje »Susa«. Na preostali del mejne črte s Slovenijo pa so poslali enote mehanizirane brigade »Gorizia« iz Gorice, »Vittorio Veneto« iz Trsta, »Mantova« iz Vidma ter oklepno brigado »Pozzuolo del Friuli« iz Palmanove. Povišano stopnjo pripravljenosti sta imeli tudi poveljstvi NATA za Južno Evropo v Neaplju in kopenskih enot NATA za Južno Evropo v Veroni. Aktivirali so tudi vojaško letalstvo, ki je nadzorovalo mejno območje med Jugoslavijo in Italijo. V zbiranje informacij o razmerah v Jugoslaviji oziroma Sloveniji se je vključil tudi center za elektronsko delovanje iz San Vita dei Normoni ter fregata italijanske mornarice, ki je plula po severnem Jadranu in zbirala informacije za NATO.

Južnoprimorska pokrajina TO

Razmere na območju so se umirjale. Pripadniki JLA so bili v matičnih vojašnicah. Posamezniki so nadaljevali pobege iz enot JLA. Pripadniki Teritorialne obrambe so izvajali naloge v skladu z ukazom za nadaljnje delovanje z dne 5. julij. Naloge južnoprimorskih enot TO so šle v smeri zavarovanja mej s sosednjo Hrvaško, pripravljenosti na protipomorski boj na slovenski Obali ter na protidesantni boj s taktičnimi helikopterskimi desanti na območju Postojne in Istre. Pripadniki TO so se menjavali na položajih, saj so nekateri odšli domov počivat.

Gorenjska pokrajina TO

Pripadniki 311. jurišnega odreda in 1. čete 60. škofjeloškega odreda, ki so bili na položajih pri lovski koči LD Lenart, so okoli 10. ure dobili ukaz za vrnitev na Gorenjsko. Takoj so ga izpolnili in okoli 18. ure so bili pripadniki obeh enot nazaj na območju Gorenjske pokrajine TO. Enoti sicer nista posegli v spopade v Vzhodnoštajerski pokrajini TO, a je njuna pot potrdila manevrsko sposobnost enot TO.

Pripravil: B. Knific, foto: Revija Obramba, Red Alliance blog

VOJNA ZA SLOVENIJO

Kronologija vojne za Slovenijo – DEVETI DAN (5. julij 1991)

Deveti dan vojne za Slovenijo petek 5. julij 1991 V petek 5. julija 1991  so se v vojni…

Kronologija vojne za Slovenijo – OSMI DAN (4. julij 1991)

V četrtek 4. julija 1991 so se v vojni za obrambo Slovenije najzanimivejši dogodki dogajali na Gorenjskem, Primorskem in Štajerskem.

Kronologija vojne za Slovenijo – SEDMI DAN (3. julij 1991)

V sredo 3. 7. 1991 so se v vojni za obrambo Slovenije najzanimivejši dogodki dogajali na mejnih prehodih in sicer na Gorenjskem ter na Trdinovem vrhu.

Kronologija vojne za Slovenijo – ŠESTI DAN (2. julij 1991)

V torek 2.7. 1991 se je v vojni za obrambo Slovenije so se najbolj zanimivi dogodki zgodili na Gorenjskem, Dolenjskem in v okolici Ljubljane., kjer so se tanki poskušali prebiti do prestolnice.

Kronologija vojne za Slovenijo – PETI DAN (1. julij 1991)

V ponedeljek 1.7. 1991 se je v vojni za obrambo Slovenije največ dogajalo na Primorskem, Štajerskem in Dolenjskem, ki so bili podrobno predstavljeni v v knjigi Vojaška obramba Slovenije 1990-1991.

Kronologija vojne za Slovenijo – ČETRTI DAN (30. junij 1991)

V nedeljo 30. 6. 1991 so se v vojni za obrambo Slovenije že potekala intenzivna pogajanja med JLA in Teritorialno obrambo (TO), potek dogovorov pa Vam predstavljamo v spodnjih zapisih.

Kronologija vojne za Slovenijo – TRETJI DAN (29. junij 1991)

V soboto 29. 6. 1991 so se v vojni za obrambo Slovenije že začela aktivna poganja tako za predajo vojaških objektov iz rok JLA pod nadzor Teritorialne obrambe (TO).

Kronologija vojne za Slovenijo – DRUGI DAN (28. junij 1991)

V petek 28. 6. 1991 se je intenzivnost bojev, aktivnosti in dogodkov v vojni za obrambo Slovenije nadaljevala. Začenjamo s pregledom krajev, kjer so potekali spopadi.

Kronologija vojne za Slovenijo – PRVI DAN (27. junij 1991)

Prvi dan vojne za Slovenijo – četrtek 27. 6. 1991 – je bil eden najintenzivnejših dni v vojni za obrambo Slovenije in dogajanje je zavzemalo praktično vsa področja Slovenije.

Kronologija vojne za Slovenijo (uvod)

26. junija 1991 je bil na slovesnosti ob razglasitvi neodvisnosti države na Trgu republike v Ljubljani prvi postroj častne enote Teritorialne obrambe (TO), ki so jo sestavljali vojaki, podčastniki in častniki obeh učnih centrov.

 

 

Povezani članki