Nemčija za nakup 38 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

NEMŠKI PARLAMENTARCI PRIŽGALI ZELENO LUČ ZA 6 MILIJARDNI POSEL

Dogovor o nakupu vojaških letal Eurofighter typhoon sodi v sklop prizadevanj nemškega obrambnega ministrstva za nadomestitev starajočih lovcev tornado, ki so službo v Luftwaffe začeli že leta 1983. Državni parlamentarni odbor za proračun je potrdil pogodbo o nakupu 38 posodobljenih letal Eurofighter typhoon za nemške letalske sile (Luftwaffe) v višini 5,4 milijarde EUR (6,35 milijarde USD).

Generalni inšpektor Luftwaffe Ingo Gerhartz je “pomembno odločitev” Bundetsaga ocenil kot nekaj, kar bo okrepilo bojne zmogljivosti zračnih sil. »Z zamenjavo serije 1 [operativne različice typhoonov], ki je ”zastarela” in dovzetna za popravila, povečujemo operativno pripravljenost flote Eurofighterjev in s tem našo zanesljivost v zavezništvu [NATO]«, je Gerhartz  pred dnevi povedal novinarjem. Predstavnik Luftwaffe je v izjavi dejal, da bodo letalske sile države zdajdobile večnamensko bojno letalo, ki ga bodo lahko uporabljali tako tako za boj v traku kot za napade na cilje na tleh. Tiskovni predstavnik je dodal, da bo napredna modifikacija typhoona pomenila “velik tehnološki korak naprej v digitalizaciji”. Pri evropskem proizvajalcu typhoonov Airbus so izjavili, da je novi Eurofighter typhoon serije 4 najboljše in najsodobnejše bojno letalo, ki ga podjetje trenutno ponuja. Pogodba za nalup Eurofighterjevega bojnega letala sodi v sklop dolgoročnega programa nemškega obrambnega ministrstva za nakup vsaj 93 letal typhoon, s katerimi načrtujejo nadomestitev flote ostarelih Luftwaffinih lovcev tornado, ki je v uporabi od leta 1983. Odločitev o nakupu preostalih 55 typhoonov pričakujejo po zveznih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Lani so mediji poročali – na osnovi neimenovanih virov iz obrambne sfere -, da so se nemške oborožene sile odločile, da ne bodo kupile pete generacije ameriških radarsko prikritih bojnih letal F-35, ki jih izdeluje Lockheed Martin. Podpredsednik ameriškega proizvajalca  za Evropo Jonathan Hoyle je v intervjuju za Financial Times v času nemškega odločanja za novo bojno letalo zatrdil, da bi ta poteza Bundeswehra lahko ovirala sposobnost Nato, da deluje enako kot druge države članice zavezništva.

F-35 naj bi bil najdražje bojno letalo v zgodovini, saj je proračun za program letala presegel 1 trilijon dolarjev, kljub temu pa naj bi se letalo še vedno soočalo z več kot ducat težavami, ki bi lahko ogrozile življenje pilotov. Dokumenti, ki jih je predhodno pridobil spletni portal Defence  News, kažejo, da nekateri piloti F-35 doživljajo skoke tlaka v kabini, kar jim povzročajo bolečine v ušesih in sinusih, medtem ko reaktivec dobiva strukturne poškodbe  pri letenju  s hitrostjo nad 1,2 Macha in ima težave z delovanjem na območjih s hladnim vremenom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki