Za komponente lovca J-31 uporabljajo tudi 3D tiskanje

by Urednik

KITAJSKI “NEVIDNI“ LOVEC J-31 KONKURENCA F-35 NA TRGU

Kitajski mediji so poročali, da je proizvajalec zmanjšal težo in povečal trdnost strukture letala J-31 z uporabo večjega števila 3D natisnjenih komponent, tudi ojačitev iz titana.

3D-tiskanje ali aditivna proizvodnja je nov postopek izdelave trirazsežnih trdnih objektov skoraj katere koli oblike iz digitalnega modela, pri katerem se v različnih oblikah odlagajo zaporedne plasti materiala.

Kitajski lovec J-31 gyrfalcon so razvili na osnovi  tehnologije J-19 in je na kitajskem natečaju sprva izgubil dvoboj z letalom J-20 chengdu. Prototipni J-31, potem ko je imel nesrečo jeseni 2012, naj bi do sedaj opravil šest testnih poletov, drugi prototip pa je v izdelavi.

Kitajska je postala druga država na svetu, ki ima (in razvija) dve vrsti bojnih letal pete generacije za ZDA (F-22 in F-35). Sprva so se lotili razvoja večjega J-20 in nato še manjšega J-31.

Prvi model letala Shenyang J-31 gyrfalcon z oznako F-60 so pokazali na mednarodnem letalskem salonu Zhuhai  leta 2012, namenjen pa bo tudi izvozu (in s tem konkuriral F-35 in T-50). Najverjetneje bodo poleg Kitajskih letalskih sil prvi (tuji) uporabnik Pakistanske letalske sile, ki potrebujejo odgovor na indijsko-ruskega lovca 5. generacije PAK-FA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Testiranje lovca J-31 (11. april 2014)

Povezani članki