Srbija bo prodajala tudi viške vojaških letal

by Urednik

KDO BO KUPIL SRBSKE “ORLE”?

Srbija bo kmalu začela prodajati del vojaških letal Soko J-22 orao (orel), Jakovljev Jak-40 in Antonov An-26 iz flote Vojnega letalstva in protiletalske obrambe Srbije (RViPVO), denar pa bodo najverjetneje vložili v razvoj in nakupe novih oborožitvenih sistemov.

Pred dnevi  smo objavili dolg spisek oborožitve in oborožitvenih sistemov, ki so se znašli na javni dražbi srbskega obrambnega ministrstva. Kot poročajo srbski mediji in kot je 10. februarja 2015 v jutranjem program TV Pink povedal načelnik Uprave za obrambne tehnologije generalmajor Bojan Zrnić, bo Vojska Srbije kmalu dala na dražbo še letala J-22 orao, Jak-40 in An-26.

Vojno letalstvo in protiletalska obramba Srbije (po novem: “RViPVO” – Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, prej:  “ViPVO” – Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana) ima 26 jurišnikov orao – 9 v različici J-22, 7 NJ22, 8 IJ-22 in 2 INJ-22, ki so bili izdelani v obdobju 1981 in 1992. Transportnih An-2 imajo šest, štirje so parkirani v letalski bazi  Batajnica, dva sta še leteča, izdelani so bili v letih 1975 in 1976.

Trije trimotorni (poslovno-transportni) Jak-40 so prav  tako parkirani na Batajnici, izvirajo pa še iz leta 1972 in 1976, so pa neleteči. Enega od teh naj bi po nekaterih informacijah servisirali in usposobili za letenje. Ta letala so uporabljali večinoma za VIP prevoze in podobno.

Vsa ta letala izvirajo torej še iz časov nekdanje skupne države SFR Jugoslavije, izkupiček pa bi torej po logiki moral v žepe vseh naslednic nekdanje države. Kot tudi sicer večina arzenala, ki ga zdaj Srbija prodaja in je bil nabavljen z denarjem vseh nekdanjih republik Jugoslavije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Dimitrije Ostojić

SORODNE NOVICE:

Srbija nima denarja za nakup novih sistemov za Srbsko vojsko

Srbska vojska bo v letu 2015 upravljala s proračunom v višini 55 milijard dinarjev (555 milijonov USD), od tega pa bo le 3 milijarde dinarjev (30 milijonov USD) namenjeno za novo orožje in opremo.

KOMENTAR: Se bo Srbija lahko obdržala ne dveh stolih?

Se bo Srbiji uspelo izvleči iz položaja, ki se mu ne more odreči: poti v Evropo in/ali mamljive možnosti, da poveča svoj izvoz v Rusijo, kljub opominu, ki ga je dobila iz Bruslja.

Jugoslovanska ljudska armada

Povezani članki