Ruski motorji za kitajske lovce 5. generacije J-31

by Urednik

KITAJSKA LE DOBILA LETALSKE MOTORJE IZ RUSIJE 

Rusko državno podjetje za izvoz oborožitvenih sistemov Rosoboronexport je sporočilo, da bodo kitajska bojna letala 5. generacije poganjali ruski motorji Klimov RD-93. Ta motor, različica RD-33 za izvoz, uporabljajo že v kitajsko-pakistanskem lovcu  Chengdu FC-1 xiaolong (JF-17 Thunder), ruski proizvajalec Mikoja-Gurevič pa kot RD-33 v lovcih MiG-29 in MiG-35. Prav prodajo slednjega Kitajcem so Rusi zadnjih nekaj let odlašali zaradi pogonskega sklopa, saj niso želeli, da bi ga ti prekopirali.

“J-31 bo z ruskim motorjem RD-93 no pri prodaji lahko tekmoval z ameriškim letalom 5. generacije F-35 na regionalnih trgih,” je dejal  predstavnik Rosoboronexporta Sergey Kornev za RIA Novosti.

“Program je zelo ambiciozen, še posebno zaradi visokih stroškov letala F-35 in nekaterih težav pri njegovem razvoju,” je še dodal Kornev.

“Težava kitajskih kršenj avtorskih pravic pri ruskem orožju obstaja, vendar je rešljive, obe strani pa si prizadevata za rešitev spornih situacijah,” je dejal Sergej Kornev pred letalskim salonom Zhuhai, ki poteka med 11. in 16. novembrom na Kitajskem. Ob tem je poudarl da državi skupaj razvijata mehanizme za preprečitev takih kršitev, da pa se težava skriva v neusklajenosti lokalne zakonodaje ter mednarodnih aktov.

Leta 1992 je Kitajska kupila ruske lovce Su-27, petnajst let kasneje pa so predstavili svoje letalo J-11B, ki so ga Rusi označili za kopijo Su-27. Rusija je Kitajsko obtožila tudi kopiranja palubnega lovca Su-33 (J-15), raketnega sistema zračne obrambe S-300 (HQ-9), večcevnega raketometa 9K58 smerch (A-100), samovoznih havbic 2S19 MSTA (PLZ-52). Rusija in Kitajska sta se prav zaradi tega zadnja leta pogajali o nadaljnjih dobavah in novih pogodbah. V letošnjem letu se dogovori le premikajo naprej, zna se zgoditi tudi, da bosta državi podpisali pogodbo za lovce Su-35 prav na salonu Zhuhai Airshow 2014.

Na 10. Kitajski mednarodni razstavi letalskih in vesoljskih tehnologij Zhuhai 2014 (in v dneh pred njo) so prisotni lahko videli tudi prve javne nastope novega prototipa kitajskega lovca Shenyang J-31. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate  novega kitajskega lovca v zraku, med poletom pa lahko vidimo temno sled izpuhov (verjetno še “starega”) motorja. Prav zaradi te “črne” sledi na nebu pa nekateri letalski analitiki pravijo, da je to šibka točka tega letala glede na ameriška “nevidna” lovca 5. generacije F-22 in F-35, kljub morebitnim podobnim radarsko slabo zaznavnim (stealth) lastnostim.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Polet kitajskega lovca 5. generacije Shenyang J-31

SORODNE NOVICE:

Ameriški pilot: Kitajski lovec J-31 bi se lahko kosal z F-35

Ameriški piloti in analitiki so podali prve odzive na novega radarsko slabo zaznavnega lovca Shenyang J-31, potem ko so posneli prve fotografije letala na letališču Zhuhaiju.

Kitajci bodo novembra predstavili nevidnega lovca Shenyang J-31

Na 10. Kitajski mednarodni razstavi letalskih in vesoljskih tehnologij bodo obiskovalci lahko priča prvencu vsaj dveh novih modelov doma narejenih bojnih letal – poleg J-31 bi lahko pokazali še J-10B, J-15 ali J-16.

Za komponente lovca J-31 uporabljajo tudi 3D tiskanje

Kitajski mediji so poročali, da je proizvajalec zmanjšal težo in povečal trdnost strukture letala J-31 z uporabo večjega števila 3D natisnjenih komponent, tudi ojačitev iz titana.

Kitajska “ne zna razviti” motorja za lovca 5. generacije

Kitajska “ne zna razviti” motorja za lovca 5. generacije
Kitajska je Rusijo zaprosila za pomoč pri razvoju motorja za lovca 5. generacije J-20 chengdu in si ogledala tovarno motorjev Salut.

Povezani članki